Best Food
nice food
healty Food

Saturday, May 28, 2011

how to make cupcake pops (lollipop kek)..

salam..



pernah dengar cupcake pops tak??..
well, sekarang nie cupcake pops sudah makin popular dan mendapat permintaan yang tinggi untuk sesuatu majlis..
bukan sahaja cantik, malah mudah dihidangkan bagi tetamu terutama kanak-kanak..
ini kerana terdapat sticks/ atau batang untuk dipegang.
terdapat pelbagai bentuk dan corak yang bersesuaian bagi sesuatu majlis. tak kirala majlis harijadi, majlis ulangtahun dan sebagainya...


antara nya:
untuk majlis harijadi


untuk majlis ulangtahun or wedding


door gift.. ataupun bagi tujuan bisness...



walaupun proses pembuatan cupcake pops ni agak rumit, tapi memadailah dengan harga dan bentuk yang dihasilkan.. makin cantik, makin tinggi harga..
tapi still mahal-mahal pun, berbaloi jugak..


disini aku kongsikan sikit cara untuk membuat cupcake pops ni...


bahan-bahan:



- 1 roti 13X9-baked cake (from a box cake mix or from scratch … any flavor)

- 1 tin krim keju frosting-cream cheese frosting ( 2 cawan setara dari awal-equivalent from scratch)

- 1 acuan bunga berbentuk cookies cutter (1.25 "wide X 75" quality)

- 1 paket kulit coklat

- 1 paket coklat pink mencair atau white chocolate bark

- mangkuk untuk merendam

- kertas lilin

- aluminium foil

- lolipop sticks (tongkat)

- taburan, m & ms atau sesuatu yang mirip untuk atas cupcake

- small plastic treat bags dan pita/riben untuk membalut CupcakePops

- cawan gula-gula dan tempat Truffle untuk hidangan individu Bites Cupcake

- styrofoam blok



cara nmembuatnya:



1. Bakar kek dari campuran atau dari awal dan sejuk sepenuhnya.







2. Crumble cake into a fine consistency into a large bowl.

TIP: If the texture is too coarse, you can run it through a food processor.

3. Tambah krim keju boleh frosting atau buatan sendiri frosting dan blend together using the back of a large spoon. Blend thoroughly..







4. campuran Roll ke 1.25 "- 1.5" and lay on wax paper covered cookie sheet. You may want to periodically rinse and dry your hands off in between.







5. Tutup dengan aluminium foil atau plastik dan biarkan sejuk di refrigerator selama beberapa jam.

TIP: You can speed this up by placing in the freezer for about 15 minutes.


6. Keluarkannya. bermula untuk mebuat bentuk cupcakes menggunakan cetakan kek kecil berbentuk bunga. (Lihat di bawah) Take the chilled ball and roll it into more of an oval and then slide into cookie cutter. Push it into cutter until about half fills the cutter and the rest sticks out of the top in the shape of a mound. Then push the shaped cupcake carefully out of the cookie cutter from the bottom. Set right side up on a wax paper covered cookie sheet. Continue with remaining balls.

















7. Setelah dibentuk, tutup dan kembali ke freezer. (5-10 minit)

TIP: You can leave them covered in the refrigerator overnight if you want to do the dipping on the following day.


8. Sementara bentuk cupcake disejukkan, mulai memanaskan coklat kulit anda.


9. Brown chocolate bark for the bottoms. Pink or white chocolate for the tops.


10. Ikut arahan pada "bungkusan" untuk dicairkan. Kebanyakannya mengesyorkan pemanasan selama 30 interval kedua pada masa dan pengadukan di antaranya. Anda juga boleh melakukan kaedah double boiler.







11. Apabila anda sedia untuk "dip", keluarkan dari freezer dan sediakan kertas lilin yang berlainan untuk ditutupi cookies sheet.



12. Ambil campuran yang berbentuk cupcake dan dip bottoms into the melted chocolate – just to the point where the mounded shape starts. Keluarkan dari coklat, putar terbalik dan menggoyangkan sehingga ianyan mulai lekat. Kemudian letak kek itu di atas kertas lilin terbalik. Jika anda ingin mereka menjadi lolipop, masukkan lollipop tongkat di saat coklat masih basah. Teruskan dengan sisa cupcakes. Anda juga boleh meninggalkan beberapa tanpa tongkat. They’re just as cute as Cupcake Bites.

TIP: Dip end of your lollipop stick in the melted chocolate before inserting into chocolate bottoms. Not sure if this helps a lot, but it couldn’t hurt.


DON’T – get water in the chocolate. Make sure your hands are completely dry. Water will cause the chocolate to separate and mess up all your hard work.







13. Biarkan ia benar-benar kering. (15-20 minit)



14. Setelah kering, celupkan atas cupcakes dalam coklat merah muda atau putih. Anda mungkin perlu untuk meratakan di sekitar sedikit demi sedikit untuk merangkumi semua daerah yang terkena.







Petua: Biarkan coklat pink duduk selama beberapa minit after heating to thicken. This will help it from dripping down the sides of the cupcake.



15. Padam dari coklat / pink putih dan melencong sebelah kanan atas.Anda mungkin perlu untuk menyimpan dan memainkan jika adakelebihan sehingga tidak menetes ke bawah terlalu jauh.

Petua: Anda boleh menggunakan tusuk gigi untuk membantumenutupi kawasan coklat cair tidak meliputi.



16. Untuk Bites Cupcake - putarlah atau uli di sebelah kanan atas dan selebihnya di atas kertas lilin. Then go ahead and put a m&m on the top and add sprinkles while wet.




17. Untuk lolipop, Teruskan menghias dan meletakkan m & m di atas kek dan tambahkan dengan taburan.Let them dry in a styrofoam block that you have already poked holes into.

18. bila ia benar-benar kering, baluti lolipop dengan beg plastik kecil dan ikat dengan pita ataupun tali ataupun reben.




19. Untuk CupcakeBites, tempatkan dalam cawan gula-gula dan pakej ke dalam kotak Truffle gula-gula kecil untuk (dihadiahkan) secara individual


so selamat mencuba....




No comments:

Post a Comment